Alergeny v potravinách

EU - směrnice 2000/1989/ES  pro označování potravin. Ta bude nahrazena nařízením 1169/2011/EU s platností od 13. 12. 2014!!!!!!

 

ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. o způsobu označení potravin.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU. Tento seznam bude v případě potřeby doplňován dle nejnovějších vědeckých poznatků.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označujícím alergen. V jídelním lístku bude vypsán seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice

1169/2011 EU:

1)   Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda) a výrobky z nich

2)   Korýši a výrobky z nich

3)   Vejce a výrobky z nich

4)   Ryby a výrobky z nich

5)   Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6)   Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7)   Mléko a výrobky z něj

8)   Skořápkové plody a výrobky (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu) a výrobky z nich

9)   Celer a výrobky z něj

10)  Hořčice a výrobky z ní

11)  Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12)  Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13)  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14)  Měkkýši a výrobky z nich

Dodání zboží - důležité.

Sýry si sami vozíme z Francie a to 2 x měsíčně. V současné době držíme skladem jen omezené množství kusových sýrů z důvodu udržení kvality a data spotřeby. U zboží, které je popsáno  - skladem - Vám bude dodáno do 5 dní. Zboží, které nemá nápis skladem dovezeme . Je na Vás, abyste do zprávy pro příjemce napsali, kdy a jak chcete objednávku doručit. Může se stát, že některé sýry nebudeme mít, protože teprve zrají anebo se vyrábí jen v určitém ročním období a za to se předem omlouváme. Při každé objednávce Vám to napíšeme na e-mail, který nám ve formuláři uvedete. Při odeslané objednávce se prosím informujte,kdy bude zboží dodáno a dle informace se sami rozhodněte,jetsli počkáte a nebo objednávku zrušíte. Skladem vedeme pouze tvrdé sýry,zbytek je na objednávku.

Děkujeme za pochopení a přejeme dobrou chuť            Vaše  Sýrárna

OCHUTNEJTE KVALITU A NAJDĚTE SI SVOU CHUŤ

------------------------------

 

ZjQ5N2